Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Molitvenim susretom u Duhu Asiza završio Tjedan međureligijskog dijaloga

20209( Petak, 28. 10. 2011. – IKA) Tjedan međureligijskog dijaloga, koji su u prigodi proslave 25. obljetnice prvoga molitvenog međureligijskog skupa u Asizu organizirali Vijeće franjevačkih zajednica, Franjevački institut za kulturu mira i Centar "Hrvatski areopag", završio je 27. listopada u crkvi Sv. Franje na Kaptolu tradicionalnim molitvenim susretom.

Uz predstavnike i vjernike iz različitih Crkava i vjerskih zajednica, nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović sa suradnicima, kao i predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije mons. Zvonimir Sekelj.

Okupljene je uime domaćina pozdravio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Podsjetio je kako se navršava 25 godina od velikog susreta u Asizu na kojem su se na poziv Ivana Pavla II. okupili predstavnici svjetskih religija koji su molitvom pokušali intervenirati u teško stanje ljudskoga roda i prirode, te molitvom Bogu iznijeli najponiznije želje. Tim okupljanjem koje je nazvano Duh Asiza, razvila se odgovornost svih religija za svijet koji se sve više globalizira. Bila je to velika stvar, ali kao što svaka velika stvar treba puno malih, da bi zaživjela i preživjela, podsjetio je Železnjak, te upozorio da Duh Asiza ne ostane samo prazna riječ ili pak samo godišnja komemoracija, mora zaživjeti i u duhovnosti, u praksi običnih ljudi. Vjernici su preko svojih predstavnika pozvani nositi odgovornost za ovaj svijet, za mir u njemu, za očuvanje okoliša, i za ostvarivanje pravednog i humanijeg poretka. Stoga, Duh Asiza nije nipošto lijepa priča i lijep susret, već nešto što obvezuje svakoga čovjeka od kojega se očekuje da se ne predstavlja boljim, vrednijim, važnijim od drugih, već da u svakom drugom čovjeku prepoznaje čovjeka bez obzira na kulturne, svjetonazorne razlike. Samo se tako može obnoviti svijet, i vratiti vjerodostojnost svim svjetskim religijama.

Uslijedile su molitve predstavnika pojedinih vjerskih zajednica. Uime Bugarske pravoslavne Crkve molitvu je izrekao o. Emil Angelov, koji je otpjevao i istočni starinski napjev iz pravoslavne crkvene službe "Gospodi pomiluj". Generalni vikar Evangeličko-luteranske Crkve Branko Berić u kratkom obraćanju istaknuo je važnost mira kroz sva vremena. Podsjetio je kako je zadatak svih promicati mir, koji treba biti naše zajedničko, temeljno dobro. Posebno se od kršćana očekuje da otvore vrata pravednosti, nade i mira. Čovjek u svom srcu nosi mir, ali ga širi i u svojoj okolini, i pred sobom ima zadaću mirotvorca, graditelja i čuvara mira, rekao je Berić. U glazbenom dijelu Danijela Morsan, gitara i Paolo Šorić, truba izveli su "Ostani gdje mir kraljuje". Imam Mersad Kreštić izrekao je molitvu uime Islamske vjerske zajednice, a potom je Zbor islamske gimnazije "Dr. Ahmed Smajlović" uz pratnju orkestra ansambla "Bostan" pod ravnanjem prof. Fuada Ahmetspahića izveo pjesmu "Nek' mirišu avlije". Protojerej Kirko Velinski izrekao je molitvu uime Makedonske pravoslavne Crkve, a Stojanka Težak otpjevala je "Presvetoj Bogorodici: Dostojno est" iz Božanske liturgije po Ivanu Zlatoustom. Vlč. Branimir Bučanović u molitvi Reformirane kršćanske Crkve u Hrvatskoj – Crkvene općine Zagreb zahvalio je Bogu za Njegovu dobrotu, milosrđe, ljubav i mir, za domovinu Hrvatsku te molio da svima podari iskrenost, poniznost i otvorenost kako i živjeli život vjere. Potom je Javor Valjak na orguljama izveo "Put gora oči uzdižem" (Ps 121), improvizaciju na napjev iz Škotskog psalma. Uime Saveza baptističkih Crkava u RH molitvu u vidu prigodne meditacije izrekao Boris Peterlin, a potom su Branka Matić, vokal, i Kristina Bjelopavlović, klavir, izvele skladbu "Jahve, ti me proničeš" (Ps 139). "Istočniče živonosni", narodnu melodiju u obradi i pod ravnanjem Ivane Srbljan, izveo je Hor crkve Svetog Preobraženja uime Srpske pravoslavne Crkve. Molitvu izrečenu psalmom 122 potom su skladbu "Haškivenu" Isaka Hendela izvele Ana Lice, sopran, i Katarina Javora, orgulje.
Molitvu uime Katoličke Crkve te zaključnu riječ izrekao je predsjednik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Hrvatske biskupske konferencije sisački biskup Vlado Košić. Biskup je zahvalio svima na odazivu, a posebno predsjedniku Josipoviću koji je svojom nazočnošću počastio molitveni susret. Svakog 27. listopada ova crkva pretvara se u Asiz, rekao je biskup, te podsjetio kako je bl. papa Ivan Pavao II. prije 25 godina inicirao Duh Asiza u kojem se već dvanaest godina vjernici u Zagrebu okupljaju i mole za mir: svatko u svojoj tradiciji, svatko na svoj način. Našim zajedništvom vjere i molitve svjedočimo o mogućnosti zajedništva koja je utemeljena na dijalogu. Želimo biti prijatelji jedni drugima, ali znamo da nije dovoljna samo naša raspoloživost, naše zalaganje. Stoga molimo Božju pomoć, molimo Njegovu milost, rekao je biskup Košić te ponovio riječi koje je o 20. obljetnici Duha Asiza, godine 2006., napisao papa Benedikt XVI. "Kada religijski osjećaj dostigne zrelost, on kod vjernika utvrđuje doživljaj da vjera u Boga, Stvoritelja svemira, Oca svih, mora ohrabriti odnose sveopćega bratstva među ljudima. Činjenica je da su svjedočanstva najuže povezanosti između odnosa s Bogom i etike ljubavi zabilježena u svim velikim religijskim tradicijama". Zaključno je izrekao molitvu Duhu Svetom tješitelju bl. Alojzija Stepinca i molitvu sv. Franje Asiškoga za mir. Na kraju je sve blagoslovio križem koji je dobio iz ruku bl. Ivana Pavla II.

 Uslijedila je izvedba "Quia respexit" – Magnificat J. S. Bacha u izvedbi Ane Lice, sopran, Dore Draclin, oboa, i Katarine Javora, orgulje. Molitveni međureligijski susret u Duhu Asiza završio je "Pjesmom stvorova" koju je predvodio fra Miroslav Petrac, dok su svi nazočni pjevali pripjev.