Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

O postojanju i djelovanju Sotone

Sotona postoji. U Svetome pismu govori se o njemu od prve do posljednje objavljene knjige, od Knjige Postanka do Otkrivenja.

Neki su skloni površnom optimizmu i misle da je zlo samo sporedno nesavršenstvo u svijetu koji je u neprestanoj evoluciji prema boljem. Ipak, ljudski je rod kroz čitavu povijest trpio utjecaj Sotone. I u današnjem vremenu nailazimo na znakove silnog zla koji ne mogu biti objašnjeni samo ljudskim ponašanjem. Sotona, na različite načine, uzrokuje uništavanje čovječanstva. Zasigurno, »cjelokupna je ljudska povijest prožeta teškom borbom protiv moći mraka, borbom koja je započela već od početka svijeta i koja će – prema Gospodnjoj riječi – potrajati sve do posljednjeg dana«. Na taj način Sotona »izaziva brojne štete duhovne naravi i, neizravno, fizičke naravi kod pojedinaca i društva«.

Djelovanje Sotone je zagonetno, stvarno i djelotvorno. Od prvih stoljeća kršćani su bili metom toga djelovanja. Sveti Petar je upozoravao prve kršćane: »Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri.«

Utjelovljenjem Isusa Krista smanjena je vlast đavla, on nas je »oslobodio od vlasti Sotone«. Zahvaljujući Kristovu otkupiteljskom djelu, đavao može nanijeti pravu štetu samo onima koji mu to hotimice dopuštaju, pristajući na zlo i udaljivši se od Boga.

U brojnim evanđeoskim odlomcima Gospodin se očituje kao pobjednik nad Sotonom, oslobodivši mnoge od opsjednutosti đavlom. U Isusa je stavljeno naše pouzdanje, a on ne dopušta da budemo iskušavani iznad naših mogućnosti. Đavao će nastojati »zavesti i nagnati ljudski duh da prekrši Božje zapovijedi, potamnjujući malo-pomalo srce onih koji mu nastoje služiti, s ciljem da zaborave pravoga Boga i da služe njemu kao da je on pravi Bog«. I to uvijek, na bezbroj različitih načina. Ali Gospodin nam je dao sredstva za pobjedu nad svakom napasti: nitko ne griješi zbog nužnosti. Razmotrimo, iz dubine srca, tijekom ove korizme značenje tih riječi.

Osim toga, da bi nas oslobodio utjecaja Sotone, Gospodin nam je dao anđela da nam pomaže i štiti nas. »U času kušnje uteci se svojem anđelu čuvaru. Zaštitit će te od zloduha i dati ti dobra nadahnuća.«

Preuzeto sa bitno.net