Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Sveti Josip

Bio je čestit, krepostan i svet čovjek. Svaki njegov čin prožet je ljubavlju, vjerom i vjernošću.

Na današnji dan slavimo svetog Josipa, tesara iz Galileje, vjerničkom srcu posebno dragog sveca, zaručnika Blažene djevice Marije i nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda.

Sveti Josip bio je kraljevskog roda i potomak samo nominalna plemstva, jer je za život morao zarađivati kao obrtnik, radio je kao stolar, tesar i drvodjelac. Bio je vrijedan, čestit i jednostavan čovjek, a uz sve to  poslušan i šutljiv. Zaručen s Marijom, našao se pred teškom odlukom.

Naime, njegova je zaručnica po svemu besprijekorna i neupitne čestitosti, zatrudnjela prije nego li su se sastali. Kako je ne bi izložio javnome ruglu, odlučio je potajice otpustiti svoju zaručnicu. Josipa je tad posjetio anđeo nebeski koji mu je rekao:

'Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi svoju zaručnicu Mariju, jer je ono što je u njoj začeto zaista od Duha Svetoga. Rodit će Sina kojemu ćeš nadjenuti ime Isus: On će spasiti narod svoj od grijeha njegovih'.

Josip je poslušno uzeo k sebi svoju zaručnicu te se s njome uputio u Betlehem gdje se rodio Spasitelj. Kad je dvanaestogodišnji Isus bio u hramu, kao njegov zemaljski otac Josip ga je zabrinuto tražio.

Gotovo je sigurno da je Josip svoj zemaljski život završio prije nego što je Isus započeo javno djelovanje. Njegova je smrt bila sretna, utješena Isusovim prisustvom.

Sveti Josip bio je otvoren prema Božjim planovima, čak i kada su bili neizvjesni i tajnoviti, te izazivali tjeskobu i zabrinutost.

Pobožnost prema svetom Josipu počela se razvijati tek iza devetog stoljeća, posebno u 11. I 12. stoljeću, zahvaljujući djelovanju franjevačke škole. Svetog  je Josipa Papa Pio jedanaesti 1870. godine proglasio zaštitnikom svekolike Crkve i uspostavio njegov blagdan  19. ožujka.

Papa Pio 23. gajio je osobitu pobožnost prema svetom Josipu i uključio njegovo ime u Misal, zajedno s Isusom, Marijom i svecima čiju zaštitu Crkva svakodnevno zaziva u euharistijskome slavlju.

Sveti Josip zaštitnik je obitelji, očeva, muževa, bolesnika i umirućih...

Preuzeto sa laudato.hr