Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Ako smo svi grešnici, zašto toliko često mislimo da smo bolji od drugih?

Papa je u ovoj audijenciji bio nadahnut zgodom iz Lukinog evanđelja u kojoj Isus dopušta ženi grešnici da mu opere noge svojim pokajničkim suzama.

Isus se nalazi u kući Šimunovoj koji ga je pozvao jer je čuo da se o njemu dobro govori, imenuje ga se prorokom. U tom trenu u kuću ulazi žena poznata u cijelom gradu kao grešnica. Bez riječi dolazi do Isusovih nogu i počinje plakati. Suzama mu je prala noge, otirala ih svojom kosom, ljubila i mazala uljem koje je imala sa sobom.
 
- Tu nastaje sukob između Šimuna koji je bio zauzeti poslužitelj zakona i žene čije ime ni ne znamo. Dok Šimun osuđuje druge polazeći od privida, žena u iskrenosti očituje svoje srce – primijetio je Papa.
 
Prepričao je kako farizej ne shvaća zašto Isus ulazi u društvo grešnika. On misli da ako je On doista prorok, pozvan je stajati na distanci i ne bi se smio zaprljati.
 
- Ali Božja riječ nas uči da postoji razlika između grijeha i grešnika. S grijehom ne trebamo činiti kompromis, a kada je riječ o grešnicima, a to smo svi mi, mi smo bolesnici i trebamo biti liječeni. A da bi se mogli liječiti, liječnik nam se mora približiti. On nas treba pogledati, dotaknuti nas. A bolesnik da bi ozdravio treba najprije priznati potrebu za liječnikom – kazao je Papa.
 
Naglasio je nadalje kako se između farizeja i žene grešnice Isus opredjeljuje za grešnicu.
 
- Slobodan od različitih mišljenja, on iskazuje svoje milosrđe. On koji je Bog, sveti, osjeća u svom srcu njezinu situaciju. Isus je slobodan. Štoviše, uspostavljajući odnos s njom, Isus je izvlači iz situacije njezine izoliranosti u koju je dospjela zbog stavova farizeja i sugrađana koji su je osuđivali – kazao je Papa.
 
Dodao je kako je Isus vidio iskrenost njezine vjere i njezinog obraćenje i zato pred svima kaže: 'Vjera te tvoja spasila.'
 
-  Svi smo mi grešnici, ali toliko puta dolazimo u opasnost da mislimo da smo bolji od drugih. Ali svi bi mi trebali gledati vlastiti grijeh, naše slabosti. Gledajmo na Isusa, to je zapravo put spasenja, odnos koji uspostavljam s Bogom. Ako se osjećam pravednikom, taj odnos spašenosti ne postoji – rekao je Sveti Otac.
 
'Tko je onaj koji oprašta grijehe?', upitao je nadalje Papa.
 
- Isus ne odgovara na izričit način, ali obraćenje grešnice pokazuje da je On onaj u kojem se očituje i u kojem je zasjalo Božje milosrđe koje je sposobno obratiti srca – kazao je.
 
Grešnica iz evanđelja, dodao je Papa, pokazuje na povezanost između vjere ljubavi i priznanja.
 
Bog je obuhvatio sve u svom misteriju milosrđa. Sveti Pavao podsjeća kako u Kristu, po Njegovoj krvi primamo otkupljenje, oproštenje naših grijeha po bogatstvu milosti koju je On obilno izlio u nas. U ovom tekstu ''milost'' je sinonim za milosrđe i obilato je izrečena, iznad svakog našeg očekivanja jer se Božji projekt spasenja nad svima nama odvija – rekao je Papa.
 
Na kraju je pozvao na zahvalnost za dar vjere, za ljubav koja je velika i nezaslužena.
 
- Neka se ljubav nad nama razlijeva i neka nas ljubav privuče kako bi se iz te ljubavi svaki od na smogao hraniti i živjeti – zaključio je katahezu.
 
Papa je ponovo uputio apel za Ukrajinu u kojem je podsjetio kako će se u nedjelju, 24. travnja 2016. godine prikupljati milodar u svim katoličkim crkvama Europe za sve one koji su stradali u posljednjim sukobima u Ukrajini.

Preuzeto sa laudato.hr