Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Riječ za tvoju dušu ( 3. vazmena nedjelja)

emaus1024hh9( Subota, 7. 5. 2011. - fra Petar Ljubičić) Od prvoga uskrsnoga dana kroz vjekove do danas okupljaju se katolici u ime Isusovo, slušajući Božju riječ, apostolski nauk, lomeći kruh Gospodnji, hvaleći i slaveći Boga.

Slavimo ono što je najveće i najsvetije u našoj svetoj vjeri, žrtvu svete mise - gozbu ljubavi. Isus Krist nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem otkupio, zato želi da svaki čovjek to upozna, iskusi i tako se spasi. Za sve ljude je svoju predragocjenu krv prolio.

 U ovom svetom susretu slavlja spasenja Gospodin nam otkriva Pisma i lomi kruh života, daje nam Božju riječ i svoje tijelo kao hranu, a mi ga vjerom prepoznajemo kao učenici u Emausu.

Jesmo li svjesni da nas Isus uvijek prati na putu života? Zapažamo li Isusa kako s nama ide nedjeljom u crkvu? Znamo li prepoznati Isusa u drugome, bratu i sestri do nas?

Evanđelje nam govori o dvojici učenika koji se vraćaju kući u Emaus. Za njih je sve završilo s Isusom. Bili su vrlo razoča­rani. Isus ih je doduše tri godine pripremao na svoju muku i umiranje, ali oni ga nisu razu­mjeli. Nisu si mogli predstaviti Mesiju koji bi trpio. Bili su zaokupljeni mišlju o Mesiji koji će ih osloboditi rimskog jarma. A sve se dogo­dilo sasvim drugčije nego što su očekivali.

Razgovarajući putem pridruži im se jedan putnik koji ništa nije znao što se to dogodilo ovih dana u Jeruzalemu.

"Zar si ti jedili stranac u Jeruzalemu koji ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?".

Isus ih pusti da si rasterete misli jer zna da će ih to olakšati i pri­premiti za idući razgovor. Započeo im je tumačiti Pisma Staroga Zavjeta koja su govorila o njemu. Šteta da nam evanđelisti ovo Isusovo tumačenje nisu zabilježili.

Isus je govorio o 22. Psalmu, o patnjama Sluge Božjega iz drugog dijela Izaije, Jeremjinim tužaljkama, i tekstovima koji ne naviještaju Mesiju koji će vladati i trijumfirati nego Mesiju koji će trpjeti.

Njima je počelo gorjeti srce. Iznenada se u njima pojavi pitanje: "Nismo li se ipak prevarili? Jemo li možda prebrzo napustili Jeru­zalem".

Jer je već nastajala večer, oni zamoliše tajanstvenog stranca da prenoći kod njih, da im bude gost. "Gospodine ostani kod nas!"

Je li ovaj poziv pridonio k tome da su prepo­znali Isusa? Dok su s njim razgovarali, nisu ga pre­poznali. Nije li, dakle, Ljubav prema bližnjemu pravi put da nađemo Isusa?

Za vrijeme večere, kad je Isus uzeo kruh i blagoslovio ga otvoriše im se oči. To je mogao samo Krist učiniti. Skočili su i htjeli ga zadržati. Ali on je nestao nji­hovim pogledima.

Zar se nismo i mi prepoznali u učenicima iz Emausa? Nisu li oni slika čitavoga naroda Božjega koji so kreće prema svome cilju? Na tom putu muče ga sumnje i mnoge nejasnoće. Ali Gospodin je s njim sa svojom riječju i kruhom.

I mi iz godine u godinu slušamo propovijed o Evanđelju - kao i učenici iz Emausa, a ipak je naša vjera tako slaba i kolebljiva. Često je to tako, kao da smo slijepi i gluhi prema riječima Pisma, tako da ne možemo shva­titi njegov pravi smisao.

Isus nas nikada ne ostavlja same. Slaveći euharistuju dopušta nam da osjetimo njegovu blizinu i ljubav. Mi znamo : on živi. On je doista uskrsnuo. On je s nama!

Živimo s Uskrsnulim i u Uskrsnulom!

Poslušajmo ovaj potresni primjer kako Isus dariva milost jednom mladiću:

Artur - Isus me je uskrsio

Artur iz Poljske izvješćuje o svojoj potresnoj prošlosti: "U mom životu vjera u Boga nije imala mjesta. Pravu vjeru izgubio sam s dvanaest godina, bolje rečeno, svjesno sam se udaljio od Boga jer sam uvijek čeznuo za bezbrižnim i lagodnim životom. Olako sam griješio. Izgledalo mi je kao da Zli daje sve, i to odmah. Bila je to samo velika zamka koja me godinama varala. Plod takvoga grješnog života bio je veliki strah, osjećaj manje vrijednosti, mnoštvo problema i poteškoća. Postao sam ovisan o drogi. Nije to bio život koji sam želio. Pokušao sam tražiti izlaz iz teškoga stanja u kojemu sam se nalazio.

Počeo sam moliti: 'lsuse, dođi i pomozi mi. Ovako ne mogu više živjeti. Dođi u moj život: oslobodi me i ozdravi me! Jedino s Tobom želim živjeti i u Tebi sretan biti.'

Plod ove istinske molitve bila je moja odluka poći na ispovijed. Učinio sam životnu ispovijed. Bio sam uvjeren da mi je Isus sve oprostio. Darovao mi je dar čistoće. Ovaj dar izvanredna je milost koja daje slobodu da se bez ikakvih primisli može djevojci pogledati u oči. Čistoća mi daje osjećaj slobode koja me čini zadovoljnim i ako sve ne ide onako kako bi trebalo, dariva mi smiješak i u teškim trenutcima.

U svakom slučaju, nakon ispovijedi osjećao sam novu snagu u sebi. Otada sam bio ljubazniji prema drugima i neopisivu radost dijelio sa svima koje sam susretao. Duh Sveti zaista je nazočan u mom životu. On mi je velika podrška. Prije, dok sam bio ovisnik o drogi, živio sam u tami laži, pohlepe, gramzljivosti, egoizma, materijalizma i vječnoga nezadovoljstva.

Isus je ušao u moj život i raskinuo lance ovisnosti i grijeha. On me uskrisio iz mrtvila moje duše, mojih osjećaja, mojih želja i mojih nada. On je jedini koji je uspio pobijediti zlo i smrt. Isus je pobijedio smrt ne samo prije dvije tisuće godina nego i danas u mom životu. On je uskrsnuo i taj se događaj ponavlja svaki dan. Isus je ušao u moj život i ja sam uskrsnuo!"