Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Priča o Frami Tomislavgrad

Ovoga puta donosim vam priču o Frami Tomislavgrad, koja iduće godine slavi 20 godina postojanja.

Imala sam priliku razgovarati sa članovima Frame i ovim putem prenosim vam što sam od njih doznala.

1. Možete li u nekoliko rečenica dati kratki osvrt na Framu nekad i sada? Koliko trenutno postoji sekcija u Frami?

FRAMA TOMISLAVGRAD:

Mislimo da nema velike razlike. Možda je Frama danas više uključena u aktivnosti i događaje u gradu. Danas imamo više mogućnosti nego što smo prije imali, mislim samim tim što imamo tečaj talijanskog jezika i sate gitare.  
Na Frami trenutno imamo 10 sekcija.
Liturgijska i glazbena sekcija sudjeluju svake nedjelje na liturgijskom slavlju. Karitativna zajedno s “Kap ljubavi” sudjeluje u nekim humanitarnim akcijama. Likovna je tijekom cijele godine aktivna,svoju kreativnost posebno iskazuju za Božić i Uskrsne blagdane. Naši animatori se brinu za sastanke petkom. Radna i čistačka sekcija se zadužene za red u Framinim prostorijama i oko samostana. Foto-web sekcija vodi neke internetske stranice (samostansku). Dramska sekcija  organizira povremeno neke predstave, dok je sportska zadužena za rekreaciju naših framaša. 

2. Nedavno su u našem gradu održana primanja i obećanja u crkvi sv.Nikole Tavelića. Vas dojam o cijeloj večeri?

FRAMA TOMISLAVGRAD:

Obred primanja i obećanja je najvažniji događaj svakom framašu. Ove godine smo se potrudili malo više pa smo osmislili i ulazni ples. Cilj nam nije bio da svi otplešu savršeno koreografiju, nego da se svi zabave i pokažu da se i na više načina može slaviti Boga. I drago nam je da  smo i uspjeli jer su svi framaši s veseljem naučili nekoliko koraka jednostavnog plesa i u veselju pokazali da im ništa nije teško.

3. Možete li mi u nekoliko rečenica reći što vam je najdraže u Franjevačkom bratsvu Frama?

FRAMA TOMISLAVGRAD:

Teško je reći što nam  je najdraže u franjevačkom bratstvu, ali vjerojatno je ta bratska sloga.Uvijek imate nekoga na koga se možete  osloniti. Mi smo svi kao jedna velika obitelj, nekada imamo međusobnih problema, ali imamo i lijepih trenutaka. Mislimo  da je to jako bitno u našim godinama imati takvo nešto. U svakom trenutku imate  na nekoga  na koga možete računati. Osim tog imamo različitih sekcija koje pomažu mladima razviti njihove talente. Za svakoga imamo nešto i svatko se može negdje pronaći.

4. Što se promijenilo u vašim životima otkako ste članovi Frame?

FRAMA TOMISLAVGRAD:

Iskreno, ne znamo točno, već smo  nekoliko godina  na Frami, ali znamo da je Frama na veliko utjecala na nas..  Postali sam puno odgovornije osobe, jer koliko god Frama bila mjesto za druženje mladih i pokušavanje nasljedovanja sv. Franje to je i mjesto gdje je potrebno puno truda, rada i odgovornosti. Isto tako postali sam jako otvoreni kao osobe, jer na Frami živimo u zajedništvu gdje je potrebno strpljenja i tolerancije kao i u svakoj drugoj zajednici, bitno je druge naučiti prihvaćati onakve kakvi jesu sa svim njihovim manama i vrlinama. Frama nas je prvenstveno naučila održavati međuljudske odnose.

5. Što želite poručiti mladima?

FRAMA TOMISLAVGRAD:

Nisu svi pozvani na taj put, ali mislimo da je prelijepo imati takvo iskustvo u životu. Svi bi trebali bar doći vidjeti što je to Frama.I koristimo i ovu priliku da pozovemo sve mlade da se okušaju u našem bratsvu.Mislimo da je to najbolji put da pronađu sebe i da lakše prihvate sredinu oko sebe.

p.s. Slike preuzete sa stranice Franjevački samostan Tomislavgrad, Župa Svetog Mihovila Arkanđela

Ana Ćosić/TGportal.net