Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Malo selo velikih ljudi

( Četvrtak, 30. 8. 2012. –24sata.hr) Život za Benedikta: Ivan Šarić (21) iz BiH u veljači ove godine postao je član švicarske garde. Rođen je u Švicarskoj čime je ispunio preduvjet da postane papin čuvar

 

 

Moji roditelji su Hrvati iz sela Prisoja kraj Tomislavgrada u Hercegovini, a ja sam rođen u Švicarskoj. Time sam ispunio preduvjet da postanem Papin čuvar, rekao nam je Ivan Šarić (21).

 

On već nekoliko mjeseci službuje u Vatikanu kao član švicarske garde, čiji su pripadnici od 16. stoljeća zaduženi za čuvanje Pape.

 

- Ja sam treći Hrvat u povijesti u toj službi. Otac je odigrao ključnu ulogu jer me zainteresirao za taj poziv. Ispunjavao sam sve uvjete: švicarski sam državljanin, katolik, neoženjen, imam manje od 30 godina, viši sam od 174 cm, završio sam srednju školu i prošao sam temeljnu vojnu obuku - kaže nam Ivan.

 

Prije primanja u službu prošao je temeljite provjere. Nakon završnog razgovora sa zapovjednikom garde dobio je ugovor i potpisao.

 

- Nisam se isprva mogao zamisliti u neobičnoj odjeći kako nepomično stojim satima. Međutim, sad sam ponosan na svoju dužnost. Pored tradicionalnog naoružanja gardista, koplja i mača, imamo najsuvremenija oružja, vrlo kvalitetne samokrese i jurišne puške - opisao je Ivan.

 

O svojim danima iza vatikanskih zidina ne smije puno govoriti, ali nam je opisao kako provodi slobodno vrijeme.

 

- Obilazim Rim s kolegama i upoznajemo povijest grada. Bavimo se i sportom. Nastupam za jednu od osam nogometnih momčadi u prvenstvu Vatikana. Plaća za današnje pojmove nije visoka, ali imamo osiguran smještaj, hranu i ne plaćamo porez - rekao je Papin gardist, kojim se ponosi rodni kraj.

 

U malom selu čak troje ljudi ima visoke dužnosti

 

Osim Ivana, iz malenog Prisoja je biskup Dražen Kutleša, kojeg je Papa Benedikt XVI. lani osobno poslao u Dajlu kraj istarskog Novigrada kako bi razriješio spor koji je nastao oko tog posjeda između Hrvatske i Vatikana. Ivanova ujaka, fra Petra Ljubičića (66) odabrala je međugorska vidjelica Mirjana Dragičević Soldo da svijetu objavi deset Gospinih tajni kad za to dođe vrijeme.