Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Proslavljena Velika Gospa u Seonici

gospa-seonica 3( Petak, 17. 8. 2012. – Fra Željko Barbarić) Blažena djevica Marija zauzima posebno mjesto u Katoličkoj crkvi. Tomu svjedoči i mnoštvo njezinih blagdana tijekom godine. To pokazuje i mnoštvo crkava koje su upravo njoj posvećene. A to se može i vrlo lako vidjeti po prisutnosti njezinih slika po crkvama i našim kućama, po prisutnosti molitve krunice, te po utjecanju njezinu zagovoru.

Svetkovina Velike Gospe zauzima, opet, posebno mjesto među drugim svetkovinama i blagdanima kojima se spominjemo Marije i događaja iz njezina života. Kako i sam naziv kaže, velika je to svetkovina. Njezinu veličinu pokazuju i pripreme, koje se redovito obavljaju kroz devet dana, kroz devetnicu. Tako je i ove godine bilo u Seonici. Nakon obavljene devetnice kroz koju su propovijedali hercegovački fratri i svojim razmišljanjima poticali na živost vjere i odlazak u Marijinu školu, te bili na raspolaganju kroz čitavu devetnicu za sakrament pomirenja, proslavljen je i sam dan Velike Gospe. Od ranog jutra mnogi hodočasnici su obavljali svoje zavjete. Putovi prema Seonici su nagoviještali da se tamo nešto događa. Pješaci – hodočasnici su bili na svakom koraku. Oko same crkve i u njoj dugi redovi za ispovijed. Iskazivala se počast i Gospinu kipu. Mnoštvo naroda je lijepo ispunilo crkveno dvorište.

Misno je slavlje predvodio vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini, biskup mons. Tomo Vukšić. Sve je započelo procesijom kroz crkveno dvorište koja je popraćena Gospinim litanijama. Ugodno vrijeme je još više pridonijelo svečanom slavlju. Uz biskupa misu je slavio i mjesni župnik fra Vinko Kurevija te još dvojica svećenika, dok su ostali svećenici bili na raspolaganju onima koji su se htjeli sakramentalno pomiriti s Bogom. A da sve bude skladno na oltaru pobrinuo se bogoslov fra Jure Barišić. Na svetoj misi je lijepo pjevao seonički župni zbor pod ravnanjem gosp. Ivana Sušilovića.

Biskup Tomo Vukšić se u svojoj propovijedi osvrnuo na našu vjeru u uskrsnuće tijela i život vječni promatrajući osobu i život blažene djevice Marije. Osobito je stavio naglasak na njezinu osobinu majke Božje i djevice, rekavši pritom da su i osoba majke i osoba djevice u današnjem društvu i vremenu duboko ugrožene.

Na kraju svetog misnog slavlja, župnik fra Vinko je zahvalio Bogu i svima onima preko kojih je Bog djelovao svih ovih dana, odnosno i biskupu i narodu i fratrima te ih sve predao Majčinom zagovoru. Nakon svete mise uslijedio je i ručak u župnoj kući, te po domovima u čitavoj župi u kojima su vrijedne domaćice i domaćini iskazivali gostoprimstvo svojim gostima.

Fotogalerija: