Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Proslava Svetoga vazmenog trodnevlja i Uskrsa u Vinici

mamusa-uskrsnuce(Utorak, 10. 4. 2012. – Don Ilija Drmić) Župnik Vinice don Ilija Drmić sudjelovao je u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na Veliki četvrtak 5. travnja 2012. u 11 sati u svetoj misi posvete ulja, kojoj je predsjedao biskup Ratko Perić, a koncelebriralo je oko 80 svećenika samo iz Mostarsko-duvanjske biskupije, jer su svećenici iz Trebinjsko-mrkanske biskupije imali u Trebinju to isto slavlje na Veliku srijedu.

Biskupova propovijed posvijestila je određene činjenice iz nazaretske sinagoge gdje je Isus pročitao iz svitka proroka Izaije onaj odlomak koji govori o Mesiji, osloboditelju i spasitelju. Sve se to na Isusu obistinilo. On je Veliki svećenik o kojemu govori Poslanica Hebrejima. Mi smo u nj ucijepljeni i skupa s njime ostvarujemo svoje svećeničko poslanje u ovome svijetu i našoj mjesnoj Crkvi. Skupa smo na križu. Nadamo se i slavnom uskrsnuću.

Navečer u 18 sati istoga dana slavio je svetu Misu večere Gospodnje u župnoj crkvi Marijina Rođenja u Vinici, na kojoj se sabrao popriličan broj vjernika. Podsjetio je sve na uspostavu presvete Euharistije ili Mise i svetoga reda, tih svetih znakova našega duhovnoga identiteta. Da bi se Misa događala, potrebni su svećenici. Bez njih je to nemoguće.

Na Veliki petak obavljeni su obredi Vinici u 18 sati. Ljubljen je križ a skupljeni prilozi tom zgodom u svim našim crkvama diljem svijeta idu za potrebe Svete Zemlje i za baziliku Kristova groba u Jeruzalemu.

Velika subota bit će upamćena po blagoslovu ognja pred crkvom, paljenju uskrsne svijeće i hvalospjevu toj svijeći, bdijenju s više biblijskih čitanja i molitava, te misnom slavlju i blagoslovu uskrsnoga jela, gdje su u središtu ukrašena uskrsna jaja, uskrsne pisanice. U propovijedi župnik don Ilija podsjetio je sabrane vjernike iz župe i one iz odseljeništva na važnost ove svetkovine Vazma, Uskrsa za naš svakidašnji život, a napose za našu budućnost koja će se dogoditi s onu stranu groba i ovoga vidljivoga svijeta. O kvalitetnoj ovozemnoj našoj ljudskoj predstavi, koju svednevice igramo (thetar mundi, kazalište svijeta) prema Božjim zakonima i pravednim ljudskim uredbama što su u sukladnosti s Božjom riječju, ovisi naš budući vječni život kada se zavjesa zastre i predstava pojedinca bude dovršena. Nije nam svejedno što će se tada i tamo zbivati, hoćemo li biti zagrljeni Očevim rukama i uvedeni u njegovo Kraljevstvo ili nećemo. Istaknuo je potrebnu duhovnoga naprezanja da se ostvari svečani ulazak u Nebo za kojim čeznu sve ćelije našega tijela, koje će u grobu strunuti ali o uskrsnuću ponovno se preobraziti u uskrsno tijelo i pridružiti se duhu, te ćemo tako novi u Kristu slaviti i hvaliti svoga Oca Nebeskoga. Koji je to optimizam i vedrina u vjeri!

Na sam Uskrs, 8. travnja 2012., župnik je pročitao biskupovu poslanicu upućenu svećenicima i vjernicima, u kojoj je svima izrazio iskrene čestitke u povodu ove svetkovine s osminom, tj. svetkovine koja se slavi osam dana. Protumačio je neke činjenice o Apostolima koji su nakon Kristova raspeća bili zbunjeni i nisu znali što treba dalje činiti dok ih uskrsli Isus nije pohodio za vrijeme neuspjela ribolova na Galilejskom jezeru i nadahnuo da idu do na kraj svijeta šireći njegovu Radosnu vijest krsteći sve u ime Oca, Sin i Duha Svetoga. Oni su to prihvatili i snagom Duha riječ je doprla do svih ljudi ovoga svijeta iako se mnogi njoj opiru neprihvaćajući je kao i mi kada griješimo.