Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Promijenjeni razbijeni crjepovi na crkvi, Starom župnom dvoru i Dvorani don Ante Buconjića u Vinici

zupna crkva u vinici( Ponedjeljak, 27. 2. 2012. – Don Ilija Drmić) Od 23. do 25. veljače 2012. dvojica majstora iz Podzavelima, dijela sela koje pripada župi Vir, Mirko i Nediljko Netko Pušić, stavili su 20 novih crjepove na župnu crkvu Rođenja Marijina u Vinici, 2 na Dvoranu don Ante Buconjića, a 2 na Stari župni dvor postavio je 8. veljače u jeku veoma jake pušanije Filip Prljević.

Najprije su trebali napraviti odgovarajuće ljestve pomoću koji se spušta do razlomljenoga ili pak skinutoga crijepa, a potom se popeti na sve objekte i utvrditi koliko je crjepova oštećeno i dignuto za vrijeme vijavice od 2. do 12. veljače 2012., a potom podignuti i postaviti 9 crjepova, zatim nabaviti još 20 novih crjepova u Posušju, te ih pomno postaviti. Bilo je problema oko nabave crjepova, jer crjepovi na crkvi nose oznaku: Bramac, EN 490 11, a crjepovi što nam ih je poslao CMA iz Vira su s oznakom Bramac, EN 490. Razlika je velika jer mu nije rečeno da uz onu oznaku na crijepu EN 490 postoji i obrnuto ispisana 11 što je veoma bitno. Dok smo pronašli pravi crijep s oznakom Bramac, EN 490 11 zvani mediteranac, trebalo je podosta vremena, telefoniranja, vozanja i hodanja.

Tijekom ovoga rada utvrđeno je da je vjetar unio snijega u toranj, zatim u potkrovlje prezbiterija, tj. prostora gdje je oltar u crkvi i u pokrajno potkrovlje koje natkriva sakristiju. U te dijelove potkrovlja nemoguće je unići jer nema nigdje ulaza, a pokrov je postavljen s daskama i pokrivalima tako da se ne može unići da bi se očistio utjerani snijeg odmicanjem crjepova na krovu. Budući da se snijeg otpočeo 22.-25. veljače otapati na visokim temperaturama od 10 do 15 stupnjeva Celzijusa, prokapila je voda kroza stropove u sami dio crkve gdje je oltarište i sakristija. Naravno, i prije je prodiruća voda ostavila svoje umjetničke tragove na neboplavom stropu, pa će se to dogoditi i ovoga puta, te će jednoga dana trebati ipak sve to izmijeniti i popraviti da ne ugoni vjetar snijeg i kiše vodu u crkvu. Snijeg je upuhan i u Stari župni dvor i Dvoranu don Ante Buconjića. Mirko, zatim Filip Jurčević i Ilija Dražetić očistili su taj snijeg i izmeli vodu s poda u Dvorani don Ante Buconjića. Svi su zaslužili dobar ručak. (Ovaj posao koštao je u svemu 200 €).

Dok su se ovi vješti majstori penjali na crkvu, župnik don Ilija Drmić obilazio je oko crkve s fotoaparatom u ruci i s molitvama u srcu za njih da im se ne bi štogod dogodilo u tim visinama gdje znaju samo carevati ptice i vjetrovi. Postavljanjem nedavno čelične mreže na otvorene prozore pri vrhu crkvenoga tornja, zvonika, nebeski letači ptice izgubile su podstanarsko pravo na ugodne boravke u tornju uokrušce crkvenih zvona. Time je riješeno veliko pitanje smeća, otpada i smrada što su ti samozvani podstanari ostavljali iza sebe bilo gore na vrhu tornja, bilo na pojedinim njegovim dijelovima, a napose u posve prizemnoj prošle godine dobrano uređenoj i urađenoj prostoriji za ostavu predmeta potrebitih za crkvu i liturgijska slavlja. U stanci župnika je nazvao jedan župljanin i pitao ga kako će se popeti na krov ti majstori da bi postavili nove crjepove. Don Ilija je odgovorio: Ovaj majstor Mirko ima anđeoska krila, te mu nije ništa potrebno jedino troje više ljestve, što ih, hvala Bogu, imao kod sebe.