Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Izlet odraslih čitača - biblijske skupine

p4300076( Srijeda, 4. 5. 2011.- Marko Musić) Osvanulo je lijepo sunčano jutro, kao stvoreno za izlet u prirodu. Ispred samostana u Tomislavgradu čekao nas je već unaprijed organizirani prijevoz poduzeća Ćićko bus d.o.o. iz Tomislavgrada. Bilo nas je 12 putnika a predvodio nas je i ujedno bio vodič, svećenik fra Mate Tadić.

Krenuli u 08.00 h iz Tomislavgrada prema prvom odredištu Šiljevište – rodni dom Petra Barbarića. Vožnja je trajala cijeli sat vremena.

Stigli smo točno u 09.15h. Samo zdanje i rodna kuća cijelog doma Barbarića izgledalo je prekrasno, pravi raj. Tako čisto, uredno, lijepo i mirno. Dočekali su nas spremni  bračni par Tonka i Ivan - kao radno osoblje kojima je povjerena briga, održavanje cijeloga kompleksa doma Barbarića. Koja slučajnost - oboje su rodom iz Tomislavgrada, točnije sela Vedašić.

 

Zdušno su odvojili vremena za nas i posvetili pažnju u razgledavanju doma, samim nastankom doma, opisom cijele kalvarije  Petra Barbarića, njegova brata Marka te cijele loze Barbarića od tih vremena.

Nakon obilaska i zahvale uslijedilo je zajedničko fotografiranje te na koncu rastanak uz domaću kavu i kolače. Pozdravili smo se sa osobljem, razmjenili telefone, napustili dom oko 10.20h i uputili se prema ljepoti prirode u Peć – Mlini u Tihaljini.

Sam dolazak u taj netaknuti park prirode bio je zadivljujući. Još jedan dokaz što kršna Hercegovina može pružiti čovjeku – tu ljepotu prirode. U razgledavanju cijelog parka i šetnji odvojili smo vrijeme i ručati na tom mjestu, na čistom zraku, uz veliki broj slapova, starih napuštenih mlinova.  Slike malo govore o stvarnoj ljepoti samog izvorišta rijeke Trebižet. Svakom bih poželio kao odmor i rekreaciju da posjeti taj dar prirode čovjeku.

 Odatle smo se zaputili u 12.10h prema našem glavnom odredištu Počitelj - srednjovjekovni Ugarskodubrovačko – turski gradić na lijevoj obali Neretve, sjeverno od Čapljine prema Mostaru.

Stogli smo točno u 13.30h. Prije samog obilaska toga gradića našli smo lijepu kavanu, popili kavu, odmorili se, tko je trebao koristiti toalet to je odmah napravio jer poslije ne bi bilo vremena jer obilazak cijelog mjesta traje malo duže od predviđenog. Stvarno to mjesto ima što za pokazati.

 Nakon kave i odmora krenuli smo na obilazak. Cijeli svednjovjekovni gradić je izgrađen od kamena, počevši od staza, skalina, krovova, kula: kao Kula Gavran - kapetanovića, počiteljska Sahat – kula, zidina te stare Hadži – Alijine džamije i Šišmam Ibrahim – pašine medrese. Ukratko cijelo jedinstveno naselje je uvršteno u UNESCO – u baštinu. Za mene bila je fascinantna Kula Gavran – kapetanovića, sama njena gradnja, arhitektura onog vremena, te postojanost globalne stabilnosti cijele kule od kamena kroz cijeli period od srednjeg vijeka do danas.

Za razgledati Hadži – Alijinu džamiju naravno imali smo dopuštenje i po volji ući tko je god htio, razgledati ju uz pratnju tumača – prevoditeljice koja nam je bila na usluzi. Bila je to žena od imama, Nurka, što na kršćanski znači Svjetlana, svjetlost. Ugodno se iznenadila i bila joj je čast uslužiti nas i pokazati zdanje džamije iznutra. Jako je bila radosna da smo mi biblijska skupina – čitača koja je došla u pratnji sa svećenikom našim fra.Matom Tadićem.

Nakon izlaska iz džamije tumačiteljica Nurka pokazala je još jednom svoje lice puno ushićenja, radosti i zahvale našom posjetom: našim mirom, našom ljubavlju i poštovanjem!

Fotogalerija: