Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

MINISTRANTI

dsc02145 Na našim misnim slavljima važnu ulogu imaju ministranti i čitači, koji nedjeljama i svetkovinama, redovito poslužuju i čitaju Božju riječ prenoseći je vjernicima kod oltara Gospodnjega. Čitačice redovito pohađaju i duvanjski starački dom, obavljajući svoju službu na sv. misi u 10 sati. Trenutno u župi «Sv. Mihovila Arkanđela» u Tomislavgradu imamo 21 ministranta od četvrtoga do osmoga razreda OŠ i 16 čitača od petoga razreda OŠ do prvoga razreda Gimnazije. Redovite susrete s voditeljem imaju u župnim prostorijama, subotom u 9 i 10 sati, na kojima se pripravljaju za misna slavlja, uvježbavanjem ministriranja i misnih čitanja. 

        Na susretima uz to što govori se o ponašanju u crkvi i važnosti službe koju obavljaju, obrađujemo i druge važne teme iz kršćanskoga života:  Svaki čitač dobije misna čitanja da se i kod kuće može, temeljito pripraviti za liturgiju. Ministranti i čitači podijeljeni su u po pet skupina, koje se izmjenjuju u posluživanju kod oltara i prenošenju Božje riječi. Zajednički susreti redovito su ispunjeni druženjem kroz razgovor, igru i šalu. Prošle godine, nakon duže priprave i uvođenja u službu po prvi puta u našoj župi u službu ministranata i čitača pod sv. misom u za to predviđenom obredu, primljeno je  11 novih kandidata. Važno je napomenuti da svaka filijalna crkva ima svoju ministrantsku zajednicu kao i Bazilika.

 

Uvriježeno je nažalost pogrješno mišljenje, mentalitet i ponašanje da djeca čim malo porastu i dođu u osmi razred OŠ napuštaju primljenu službu, na neki način stideći se svoje vjere. Međutim, Crkva nas uči da služba poslužiteljâ oltara i riječi nije samo za djecu, nego u prvomu redu za mlade i odrasle. Tek bi kao odrasliji na pravi način trebali započeti zrelije sudjelovati u životu Crkve i župe u čemu mnoge priječi suvremeni mentalitet, skučene predrasude okoline i negativni utjecaj masmedija. 

I na ovaj način uz druge službe djeca i mladi aktivnije sudjeluju u životu svoje župe, kako je Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.) pozvao sve vjernike: «U liturgijskim obredima neka svatko, bio služitelj ili vjernik, vrši svoju službu i čini sve ono što na nj spada prema naravi obreda» (SC 28). Neka naše ministrante i čitače u njihovoj službi poslužiteljâ, prati stalni zagovor njihovih zaštitnikâ svetih mladićâ mučenikâ Tarzicija i Poliona.     

 

Fotogalerija: