Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Svjetski susret mladih 2011.

misa-u-madrid( Nedjelja, 21. 8. 2011. – IKA) Nakon što je papamobilom krenuo iz nuncijature, pozdravljan od građana, Papa se zaustavio na trgu Independencia gdje ga je pozdravio gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz Gallardon sa suprugom, te mu predao ključ grada. Potom je Papu kod Porta di Alcala pozdravilo pedeset mladih, po deset sa svog kontinenta, a Papi je dobrodošlica izražena i posebnim plesom konja. Tom prigodom Papa je simbolički zasadio i maslinu koju su mu donijeli mladić i djevojka. Došavši na trg Cibeles, papamobil je prošao kroz mnoštvo mladih, a potom se Sv. Otac popeo na oltar koji je resio Gospin lik.

Papi su predstavnici mladih donijeli prigodne darove. Tako je djevojka iz Poljske donijela kruh i sol, mladić iz Južne Amerike sombrero, djevojka iz Japana cvjetni lanac, djevojka iz Koreje posudu s rižom. Riječ dobrodošlice Papi je uputio nadbiskup Madrida kardinal Antonio Maria Rouco Varela. Njemu je to inače drugi Svjetski dan mladih. Naime, on je bio nadbiskup Santiago di Compostela kada je ondje 1989. održan Svjetski susret mladih.

Kardinal je pozdravljajući Papu istaknuo, kako je gradonačelnik predajući ključeve grada pokazao kako je ovaj grad, grad otvorena srca u kojem nitko nije stranac, već brat. Vaš posjet je posjet iznimne vrijednosti. S Vama je "mlada Crkva" koja u pratnji svojih dijecezanskih biskupa, svećenika, redovnika predstavlja istinsku "katoličku" univerzalnost. Dobrodošli dragi Sveti Oče, Hvala vam od sveg srca! Madrid i Španjolska, Crkva i društvo pozdravljaju vas, i širom otvaraju vrata svojih domova i srdaca, rekao je kardinal te sve povjerio majčinskom skrbi Marije, Gospe od La Almudena, zaštitnici grada Madrida.

U pozdravu mladima, Papa je izrazio radost susreta u centru prekrasnog grada Madrida. Danas je to također glavni grad mladih čitavoga svijeta prema kojem Crkva okreće oči. Gospodin nas je okupio kako bi ovih dana doživjeli lijepo iskustvo Svjetskoga dana mladih. Vašom prisutnošću i sudjelovanjem u ovom slavlju, Kristovo ime odzvanja u svakom kutku ovoga grada. Molimo da njegova poruka nade i ljubavi nađe odjeka u srcima onih koji ne vjeruju ili su odlutali iz Crkve. Hvala vam za divan doček, znak vaše ljubavi i bliskosti s Petrovim nasljednikom, rekao je Papa, te zahvalio organizatorima, kao i mjesnim i državnim vlastima.

Potom je đakon donio evanđelistar u pratnji palminih i maslinovih grančica, te pročitao odlomak iz Matejeva evanđelja o gradnji na pijesku i stijeni.

U prigodnom nagovoru Papa je istaknuo da postoje riječi koje su kratkog daha i odlaze u vjetar, a riječi koje upućuje Krist moraju doprijeti do srca, ukorijeniti se u nama, jer bez toga i ona postaju prazne i prolazne. Učitelj govori, štoviše, ne uči ono što je naučio od drugih, već ono što on sam jedini zna, jer on je put čovjeka prema Bogu, rekao je Papa. Podsjetio je kako Evanđelje predstavlja sliku gradnje na stijeni koja je stabilna, otporna na nedaće, za razliku od gradnje na pijesku koja može biti i na predivnom mjestu, ali se raspada prvim dahom vjetra i nestaje.


Dragi mladi, doista riječi Gospodina koje su "duh i život" su korijeni koji hrane biće, koji poistovjećuju s Kristovom osobom: biti siromašan u duhu, gladan za pravdom, milosrdan, čista srca, koji voli mir. Učinite to dosljedno svaki dan s istinskim prijateljem koji vas neće iznevjeriti, rekao je Papa, te istaknuo da hodajući uz Krista nestaju negativnosti u nama.

Iskoristite ove dane kako bi znali biti bolje ukorijenjeni u Krista i sigurni, pozvao je mlade Papa, jer gradeći na čvrstoj stijeni, ne samo da će vaš život biti čvrst i stabilan, već će pomoći da se Kristovo svjetlo proširi na vaše vršnjake i cijelo čovječanstvo, te tako pokazuje alternativu u životima mnogih. Postoje mnogi koji, vjerujući bogovima misle da ne trebaju korijene ili temelje. Želim da odlučite za sebe, ono što je istina ili ne, što je dobro ili zlo, pravo ili krivo. Napasti su uvijek tu. Važno je ne podleći im, jer ono što one donose je nešto prolazno, kao život bez horizonta, sloboda bez Boga. Znamo da smo stvoreni slobodni, na sliku Božju i upravo zbog toga smo pozvani biti tražitelji istine i dobra, odgovorni za naša djela. Bog želi odgovorne sugovornike, nekoga tko može razgovarati s njim i ljubiti ga. Kroz Krista mi to stvarno možemo postići, a ukorijenjenost u njemu daje krila našoj slobodi. Nije li to pravi razlog naše radosti? Nije li to čvrsto tlo za izgradnju civilizacije ljubavi i života?, upitao je Papa te plodove Svjetskog dana mladih povjerio Blaženoj Djevici Mariji, koja je znala reći "da" Božjoj volji. 
Molitvu vjernika mladi su pročitati na arapskome, francuskom, španjolskom, talijanskom te svahili jeziku. Predvođeni zborom mladi su otpjevali Oče naš na latinskom, a potom je Papa na sve zazvao blagoslov.

Volonteri na Svjetskom danu mladih 

Na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih u raznim službama od dočeka i prihvata mladih, informiranja na različitim punktovima u gradu, sudjelovanja u prevođenju, logistici i koordiniranju skupina angažirano je više od trideset tisuća volontera iz tridesetak zemalja.

 Među njima su pedeset i tri volontera iz Hrvatske, čiji je popis dostupan na mrežnoj stranici Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije.

Svjetski dan mladih na društvenim mrežama

Događanja na XXVI. Svjetskom danu mladih mogu se pratiti i putem društvenih mreža.
Na Facebook je formirano dvadesetak jezičnih grupa. Grupa na hrvatskom jeziku dostupna je na http://www.facebook.com/pages/Svjetski-dan-mladih/123567184345464.
Na Twitter SDM je na adresi http://twitter.com/#!/madrid11_it. Mnoštvo fotografija dostupno je i na adresi http://www.flickr.com/photos/madrid011, a filmskih zapisa na http://www.youtube.com/madrid11.

Dodajmo ovome da na Svjetskom susretu mladih sudjeluje i dvoje framaša iz Tomislavgrada. To su Frano Baković i Iva Budimir.