Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Premijerno izvedena predstava "Poncije Pilat"

U četvrtak, 9. travnja, su u kino dvorani KIC-a u Tomislavgradu, pred punom dvoranom gledatelja, članovi Frame Tomislavgrad, u a u povodu 20. obljetnice osnutka, premijerno izveli kazališnu predstavu po romanu Mire Gavrana.


Predstava je nastala po tekstu romana najizvođenijeg mlađeg hrvatskog književnika Mire Gavrana. Odabravši ovu predstavu u vrijeme Uskrsa, duvanjski framaši išli su na sigurno, jer je tekst uistinu primjeren korizmenim, odnosno  uskrsnim događanjima.
U predstavi se prikazuje Pilatov život od njegove rane mladosti pa sve do desete godine nakon Kristova razapinjanja i Uskrsnuća. U suvremenom značenju predstavljaju se životne i moralne dvojbe ljudi , koji nemaju duhovno bogatstvo, uporište na koje bi se pozvali, oslonili.
Glavni lik predstave, odnosno drame religioznog nadahnuća i sadržaja, Poncije Pilat, čovjek je prevrtljivog karaktera, on bi osudio i presuđuje Isusu, ali bi krivnju prebacio na narod, na „svjetinu“.

Kada vojnici , po Pilatovu dopuštenju, osuđuju Isusa na smrt, osuđuju i pogubljuju i brojne njegove sljedbenike, među kojima i Leu, Pilatovu suprugu.
Kada mu sluga dojavi da je i Lea pogubljena među svjetinom koja je slijedila Isusa, Pilat se ne kaje i kaže: „Pa i ona je bila među sljedbenicima židovskog kralja“, čime „pilatovski“ pere ruke

Predstava nosi snažnu poruku dvojbenog ljudskog karaktera, koja je svevremenska, uvijek, a danas pogotovo, prepoznatljiva: učini zlo, učini nepravdu, a tada se pravdaj kako je kriv netko drugi, narod, svjetina…
Duhovno siromašan, a oholi rimski namjesnik Pilat, ipak spozna, nakon zla koje je naredio i koje je učinjeno, da je pogriješio. I dok čita pismo koje mu je ostavila supruga, koja je, slijedeći Isusa Nazarećanina, bila svjesna kakva je sudbina čeka, Pilat uzdiše pogled prema nebu, širi ruke i predaje se u ruke Boga jedinoga!

To je, kako smo mi razumjeli, kratki sadržaj predstave, a sada o samoj izvedbi:
Scenografija vrhunska, kostimografija odlična, izvedba vrlo dobra!
Na samom početku publiku je pozdravio i na velikom odzivu zahvalio Josip Stanić, predsjednik Frame Tomislavgrad, a potom su glumci stupili na pozornicu: odlično uvježbani, govor i izgovor na zavidnoj razini, budući da se radi o amaterima, a gluma uistinu dobra. Doduše, osjetila se trema i pokatkad podrhtavanje glasa ili gubljenje daha, ali to je na premijeri uočljivo i kod profesionalnih glumaca. Druga izvedba, a vjerujemo da će do nje doći, u Tomislavgradu ili drugdje, sigurno će biti opuštenija.
Za premijeru odlično su odigrali framaši svoje uloge, pa ih, poimenice, navodimo:

Uloge:

Poncije Pilat-Ivan Baković

Pripovjedač-Petar Zrinušić

Lea, Pilatova žena-Marija Baković

Lucije, Pilatov savjetnik-Ivan Ćavar

Jafet, Lein otac-Zvonimir Galir

Rahaba, Leina majka-Tijana Marinčić

Kajfa, veliki svećenik-Marko Ćavar

Isus-Ivan Ljubičić

Toranija, zvjezdoznanac-Ivan Parlain

Stražari: Ivan čamber i Ivan Malekin

Šaptači: Marija Radoš i Josipa Baćak

Govorimo o drugoj, trećoj, četvrtoj…izvedbi, jer bi doista bila šteta dugo pripremati, odlično izvesti predstavu, i to samo premijernu!
Duvanjska publika u kino dvorani KIC-a , vjerojatno, nije nikada vidjela ovako vrhunsku scenu, znajući s kakvim mogućnostima raspolaže dvorana, pozornica posebice. (Zastori godinama izvan funkcije!) Scenografiju je uradio i vrijeme događanja drame odlično oslikao Enis Redžepagić-Hek, profesor likovnog odgoja i akademski slikar iz Tomislavgrada.
Kostimi, oni pravi, kazališni, tako smo čuli, iznajmljeni su iz Narodnog pozorišta Sarajevo, a uradila ih je s. Jasminka Pandžić.
Glumce je pripremala i odlično ih pripremila profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u TomislavgraduLjubica Ivančić.
Možda je tako zamišljeno, ali na momente nam se činilo da rasvjeta baš i ne prati radnju predstave, ali, možda nam se učinio, a to najbolje znaJozo Orlović, koji je bio zadužen za rasvjetu, za razglas se brinuo Vinko Baćak, a glazbu dobro ugodio, ali malo, za osjetljive uši, prebučnu, Josip Krišto.
Moramo još spomenuti i duhovnog asistenta Frame Tomislavgrad,fra Josipa Mioča, pod čijim je ravnanjem pripremljena ova predstava, a koja je jedan od dvanaest programa koje Frama priprema za svoj jubilej: 20 godina postojanja i djelovanja.

Publika je na kraju( a čini nam se da je predstava mogla još malo trajati?) dugim pljeskom i zasluženo, nagradila duvanjske framaše, za uloženi trud i vrlo dobru izvedbu!

Recimo još da je ulaz bio besplatan, Frama je častila, a na izlazu su posjetitelji mogli dati novčani prilog za malenu Anteu Kelavu koja se nalazi na liječenju.
Čestitke framašima za jednu  lijepu , kulturnu, ugodnu i korisnu večer u Tomislavgradu!

 

www.tomislavnews.com/Tekst: Ljuba Đikić/Foto: Dragica Andrić